måndag 28 december 2009

Nummerordning i Amsterdam

1. Manuel Almunia (Linköping City Airport) Det kändes udda att befinna sig på en flygplats i Linköping. Om vi nu kan kalla det flygplats vill säga. Boardingpassen fick man skriva ut på en vanlig skrivare (eller tre eftersom att bläckpatroner är ovanliga här) och säkerhetskontrollen sköttes av flygplansbrandmännen. Vänthallen saknade det mesta, men en rutschkana fanns i alla fall där. Väl ombord på den förvånansvärt stora Fokkern kunde vi konstatera att vi lyfte åt fel håll, så vi såg inget av stan från ovan.

2. Abou Diaby (Grekisk ankomst) En Heineken senare landade vi på den berömda Shithole Airport strax söder om Amsterdam och kunde utan trubbel ta oss in till stan, och efter en promenad på 45 minuter var vi framme på Hotel Eden som ligger i turisttrakterna runt Leidseplein. Efter en kontroll av det mest basala, dvs vilka tv-kanaler som fanns (BBC! Match of the Day!) gick vi ut i ett folkglest nöjescentra. Utan något större letande beslutade vi oss för en grekrestaurang där vi fick ett första smakprov på den holländska nationalrätten pommes frites. Maten var dock sådär, och vi lämnade skandalöst lite dricks eftersom att vi saknade mynt. Grekland vann dock EM 2004 så de har inget att klaga på.

3. Bacardi Sagna (Irländsk julafton) Vi firade, efter midnatt, julaftonens intåg i Holland med några lokala(?) stop öl, på den irländska puben (de måste finnas över hela världen) Hole in the Wall. Efter det var vi ganska möra och halkade tillbaka till hotellet där Family Guy lägligt nog gick på tv.

4. Cesc Fabregas <3 (Vincent ritade snyggt) På julaftons förmiddag gick vi på de snöbeklädda trottoarerna till Museumplein och tog oss in genom säkerhetskontrollen till van Gogh-museet. Det är ett bra museum om man gillar konst, men varför skulle man gå dit om man inte uppskattade konst? Jag har ju varit där tre gånger nu, så att jag gillar konst torde vara uppenbart.

5. Thomas Vermaelen (Saker sped sig) Efter museet åt vi soppa på en närliggande krog. Det mest anmärkningsvärda som hände där var att vi fick vänta i 20 minuter på att få betala. Ryktet om vår usla dricksning hade uppenbarligen spridit sig.

6. Philippe Senderos (Varför fick inte jag skicka tulpaner när Philippe Senderos?) Nu var det dags för den stora shoppingrundan. Vi gick längs gågatorna och kunde snabbt se att de stora kedjorna dominerar även i Holland. HM, Jack and Jones och liknande etablissemang stod som spön i backen, och det hela påminde om Drottninggatan i Stockholm, eller om man så vill Svartbäcksgatan i Uppsala. Men det fanns en stor skillnad.

7. Tomas Rosicky (Den stora skillnaden) Holländarnas förhållande till skor verkar vara helt absurt. Det måste vara så att de ibland vaknar upp om nätterna och har skoabstinens, och bara måste ge sig ut för att köpa. För hur man annars ska förklara mängden skoaffärer vet jag inte. De var fullkomligt strösslade över innerstaden, ibland låg de till och med vägg i vägg med andra skoaffärer. Det sägs att det holländska ratiot skoaffärer/capita är 2,5.

8. Samir "Irsan" Nasri (Nyårsklänningen) Plötsligt, efter idogt sökande, hittade Sara klänningen hon letade efter. Och den var dessutom väldigt modest i pris. Detta var vi tvungna att fira med en välkyld Heineken. Det gjorde vi i en pub som låg vägg i vägg med en coffeeshop varför pubbesöket medförde en viss odör i våra kläder. Vi blev inte så långrandiga där - det var lite för lite turistigt för att vi skulle passa in.

9. Eduardo (Let the blandning begin) Det blev en blåbärssoppekontroll innan vi kom hem till hotellet. Med oss hem hade vi en flaska vin och två påsar chips. Cheese and Onion- respektive Bolognesesmak. Vilken fest. Det blev två starka fyror i betyg, medan vinet fick en mer normal trea. Sedan somnade vi framför tvn.

10. William Gallas (Let the blandning continue) Väckta av ett god jul-sms fick vi bråttom att vakna till liv igen och leta upp en trevlig restaurang. Det var vårat kriterium - det skulle vara trevligt och maten skulle vara god. En italienare var precis det vi sökte och den uppfyllde vårat kriterium gott och väl. Gott kött och gott vin. Och man fick majonnäs till de fortfarande lika obligatoriska pommesen.

11. Robin van Persie (Genever rimmar så bra på bäver) En holländsk specialitet är spriten genever, som smakar ungefär som gin, och eftersom att man knappast är i Holland mer än en gång vartannat år var det hög tid att smaka. Detta, och enbart detta, var anledningen till att vi på nytt sökte upp en pub. Det var inte så gott, men det gick rakt upp i huvudet. Och det var nu det var slut på velandet - nu skulle Sara en gång för alla lära sig namnen på alla Arsenalspelarna.

12. Carlos Vela (Slut på velandet) För att lyckas med detta efter umpton glas av olika krävande drycker var jag tvungen att hitta på olika minnesregler, vissa bra (Cesc: Han är bäst) vissa ganska bra (Gallas: Sånt man kan kräkas), vissa oerhört fyndiga (Samir Nasri: Hans namn är ett palindrom, om han hade hetat Irsan i förnamn), vissa totalt värdelösa (Eduardo: Han har bara ett namn). Detta hade vi mycket roligt åt, men det kan ju inte ni veta eftersom att ni inte var där.

13. Saknas (Minneslucka)

14. Theo Walcott (Pannekoeken mit bacon) Till frukost denna dag blev det den holländska specialiteten, nej inte pommes, utan pannkakor. Sara tog med blandade gröns... förlåt frukt och jag tog med bacon. Så klart. Det var godare än förra gången jag åt pannkaka i Holland, fast lika dyrt.

15. Denilson (Riksbesvikelse) Dagens huvudmål var Rijksmuseum där bland andra Rembrandt brukar hänga. Det gjorde han nu också, men ryktet om att det här museet skulle ha 250 rum var våldsamt överdrivet. Snarare 25 rum och de flesta av dessa var ganska tråkiga. Nej, Oskar och jag gjorde rätt när vi dissade detta skrytbygge när vi var där 2003.

16. Aaron Ramsey (Siesta) Gårdagen gjorde sig påmind och vi gick tillbaka till hotellrummet för att vila ett slag. Stan var dessutom ganska öde eftersom att det var juldagen, så det fanns inga affärer att kolla i heller. Och på tvn var det julgudstjänster på tre olika språk, och det kunde man ju inte missa sådär på Jesus dödsdag.

17. Alexandre Song (KÖTT!) Under flera kvällar hade vi passerat olika sydamerikanska grillrestauranger så jag hade börjat pavlovdregla efter en köttbit stor som hela jävla Pampas redan på julafton. Nu kunde jag inte motstå det längre så det fick bli ett uruguayanskt grillhus. Jag blev inte besviken på min chipspåsetunga köttbit, och inte heller på den pommes som dök upp som en gammal vän där vid sidan av den.

18. Mikaël Silvestre (Tröttheten tog över) Juldagen var ganska ung när vi lämnade grilloset bakom oss, så det fick bli ännu en sväng till geneverstället. Den här dagen, hemvändardagen i Linköping till råga på allt, höll vi oss dock på mattan och tackade för oss redan efter två pints. Sen var det der Sandman som fick bestämma.

19. Jack Wilshere (Nya tag the brittish way) För att komma igång på 2de kerstdag unnade vi oss varsin Full English till frukost och det visade sig vara ett bra val. Mat var det sista man ville tänka på under hela dagen efter den genomköraren. Men det var också perfekt inför resans mesta gådag.

20. Johann Djourou (Anne Frank 1) Eftersom att allting i Amsterdam, precis som i Uppsala, ligger på gångavstånd promenerade vi längs med kanalerna och de fina men smala husen i ungefär en halvtimme tills vi kom till Anne Franks gömställe. Kön in till gömstället var dessvärre orealistisk att stå i, så vi beslöt att skjuta på besöket tills vidare.

21. Lukasz Fabinaski (Den stora shoppingrundan 2) Målen för dagen var att hitta accessoarer till Saras nyårsklänning, samt någon form av smalare slips till mig. Det första målet misslyckades, men det andra blev väl uppfyllt. På HM av alla ställen. Tänk att man åker till andra sidan jorden, men ändå hamnar på en svensk butik...

22. Gael Clichy (Andningspaus) Alla som har läst ända hit, skriv det i en kommentar så får ni beröm.

23. Andrej Arsjavin (Anne Frank 2) Vi återvände till gömstället när eftermiddagen trängde sig på, och nu var kön acceptabel. Vi gick sedan runt i huset, och det var både fascinerande och otäckt att vandra omkring i den lilla lägenheten där familjen gömde sig i flera år under fängelselika former. Det var lite som att besöka ett koncentrationsläger, ingen feelgoodtrip direkt men ändå sevärt.

24. Vito Mannone (Ett sista varv) Vi gjorde ytterligare ett försök att hitta något smycke, men högg i sten. Istället köpte vi chips och gick hem till hotellet för lite relaxing med öl och chips. På tvn var det maratonvisning av MTV:s My Supersweet Sixteen, så jag somnade ganska omgående.

27. Emmanuel Eboue (Fy fan vad jobbigt det börjar bli att skriva nu) Eboue är den skönaste Arsenalspelare jag har träffat. En oerhört varm människa.

28. Kieran Gibbs (Mera mat) Det regnade när vi efter några timmar kom ut och började leta restaurang, så kriterierna ändrades från "trevligt och god mat" till "inomhus". Valet föll på en italiensk där en av kyparna levde ut varenda klyscha som finns om den gestikulerande och högljudda italienske mannen. Det var nog det jag kommer att minnas från den kvällen, för maten åker knappast in på årets topplista.

30. Armand Traore (Två snabba öl) Vi rundade av kvällen på Hole in the Wall med ett par kalla och kollade först på höjdpunkter från ett fotbolls-VM, typ -82, och sedan på musikvideor. Och så listade vi lite Arsenalspelare, fast det var ju en verksamhet som pågick non stop under hela resan så det behöver jag kanske inte nämna ytterligare. Sedan gick vi hem till sista hotellnatten.

32. Fran Merida (Att lura systemet) För att inte åsamka oss själva stress såg vi till att vara på stationen tidigt och vi kom på ett tåg till flygplatsen. Väl ombord visade det sig att jag hade råkat köpa någon form av rabattbiljett som inte gällde om man inte hade rabattkort, och det innebar, sa konduktören, böter på €35 per person. Men eftersom att vi var dumma turister så lät han oss komma undan med en varning. Axel-Systemet 1-0.

52. Nicklas Bendtner (Tillbaka i Linköping) Flygresan hem var exemplarisk i det mesta. Inga problem vid incheckning, vi lyfte i tid, lite folk på planet och vi landade före utsatt tid. Det var otroligt skönt att landa i rätt stad för en gångs skull, och 20 minuter efter landning var vi hemma hos Sara igen. Lagom till andra halvlek mellan Arsenal och Aston Villa. Arsenal vann lätt.

13 kommentarer:

Loke sa...

Jag läste alla men Kerstin tyckte att det var för långt.

St.John Rivers sa...

Jag läste alla. *stolt* (fö tonårs att använda *tecken*)

The Artist Formerly Known as King Kolo sa...

Bra bror, jag kan göra en Twittersammanfattning till K om hon vill.

StJR: Du får en guldstjärna.

Filippa sa...

Jag läste allt!
Ge mig beröm!

Ser fram emot att se er i holländsk utstyrsel på nyår.

The Artist Formerly Known as King Kolo sa...

Bra jobbat F. Jag kommer att se ut som en väderkvarn.

Hannes sa...

Jag läser sen.
Måste till stan och träffa Charlie Alptopp nu.

The Artist Formerly Known as King Kolo sa...

Det är tacken.

Sara sa...

jag läste allt för jag är en bra kompis

The Artist Formerly Known as King Kolo sa...

Härligt Sara!

Kerstin sa...

*trummar med fingrarna och väntar på twittersammanfattningen*

The Artist Formerly Known as King Kolo sa...

http://twitter.com/asplundkingkolo

Kerstin sa...

Tack. Koncist. Informativt. Min stil precis.

Anonym sa...

jag läste också allt. jag är en god och intresserad vän!/Karin