tisdag 3 mars 2009

Mina främsta retattacker mot Hannes

Alla vet att syskon i allmänhet och storebröder i synnerhet gillar att trakassera sina bröder/systrar. Det är något de flesta av oss har upplevt under uppväxten och så kommer det alltid att vara. Jag känner mig ändå ganska säker på att få har upplevt liknande kränkningar som min lillebror Hannes utsattes för under vår uppväxt. Vem som stod bakom denna mobbning? Yours truly så klart.

Här följer mina fem mest elaka ret.

5. Hannes i badet
Detta var ett återkommande inslag, som bestod av olika moment. Ibland kombinerades dessa, ibland utfördes de en och en. Men man kunde vara säker på att någon av dem alltid utfördes. När Hannes badade låste han aldrig dörren till badrummet och jag tog per automatik tillfället i akt. Det första jag kunde göra var att fylla någon form av behållare med kallt vatten och sedan kasta på honom i badet. Sedan var det alltid kul att släcka lampan innan man stängde dörren, så att han antingen fick bada i gruvmörker eller gå upp och tända. Det tredje och grövsta var att gå på toa när han badade, och då var det knappast vatten som kastades. Så förstördes effektivt hans badstunder.

4. Ryckig fyllechaufför
När Hannes började gymnasiet blev han nollad. Att bli nollad innebär bland annat att man dricker alkohol i ganska stora kvantiteter. Jag hade fått i uppgift att hämta honom på stan på natten och körde till en början väldigt lugnt. Men på Lambohovsleden ville jag hetsa honom lite så jag tryckte oregelbundet på gaspedalen med effekten att bilen ryckte fram. Om Hannes kräktes? Som han gjorde det. Jag skäms fortfarande.

3. Lämnad ensam hemma
Min bror var ganska osäker som liten och vågade inte vara ensam hemma förrän han var 13 år gammal. Denna lilla rädsla var naturligtvis någonting jag spelade på. Klassikern var att, när han inte såg, slå igen ytterdörren och sedan gömma sig i torkskåpet i tvättstugan som ligger i anslutning till hallen. Då kom han oroligt springande på små osäkra fötter och ropade ”Axel? Axel?” med gråt i rösten. Så här i efterhand känns det fruktansvärt elakt. Förlåt.

2. Prickig korv på kudden
Hannes hatade korv mer än allting annat när han var liten. Han hatade lukten, han hatade att se korv och han hatade folk som åt korv. Det fanns ingenting positivt med korv för den sjuårige Hannes. En dag fick jag den geniala idén att skoja med honom på kvällskvisten. Jag tog en prickig korv och placerade den på hans favoritkudde, och kunde därefter skörda frukten av min idékärna. Hannes blev oerhört äcklad och att jag sedan fick utskällning av mamma för att hon tvingades byta hans lakan tog jag. Totally worth it. Hannes totala avsmaksgrimars är ingraverad i mitt minne än idag.

1. Naken i snön
Inspirerade av hockeyspelarna NHL skulle jag och Hannes ha hockeyslagsmål. Alltså ett sådant slagsmål där de tappar hjälmar och sliter av varandra matchtröjan. Jag, med min överlägsna styrka, valde dock att inte stanna vid tröjan. Jag slet av även byxorna. Och därefter alla andra kläder också. Jag rundade av hela övningen med att släpa honom till ytterdörren, ut genom denna och slänga honom i en snödriva. Därefter stängde jag dörren och lämnade honom åt sitt öde. Väldigt arg var han vill jag minnas, men jag hyllade mig själv resten av dagen.

När jag tänker efter är det konstigt att han har lyckats bli så pass normal som han ändå är. Han är åtminstone sjukt härdad, stackarn.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har aldrig retats med mina bröder.

The Artist Formerly Known as King Kolo sa...

Jo. Flera gånger.

Hannes Asplund sa...

Fortfarande stor humor.

Sandy Francisco sa...

Fyyyy, du var ju mer elak an vad jag var mot min syster! Stackars Hannes, haha! :)